Marhaban Ya Ramdhan!!!
Suatu petang di sebuah cafeteria university tempatan di Malaysia. 
Pelajar A: Eei seronoknyer lagi sehari nak balik,rindunyer nak rase masakan mak….hmm...best nyer xyah g kelas hari jumaat….
Pelajar B:  Eh awak ni fikir balik je...assignment dah siap ke...presentation dah ready ke...test berlambak2 ni, xsempat eh nak fikir pasal balik…
Pelajar C: Eh korang..sedar tak sedar lagi berapa hari kita nak puasa kan….ape khabar dengan persiapan kita..? Asyik duk sibuk dengan hal dunia je….sedangkan bulan nilah peluang kita nak gandakan pahala dan hapus dosa…..
Bulan Sya'ban kian melabuhkan tirainya. Ramadan Kareem bakal menjelang tiba. Bagaimana dengan perasaan kita, persiapan kita dan segala-galanya tentang diri kita dan famili kita dalam menyambut Ramadhan yang melimpah-limpah dengan rahmat, keampunan dan keberkatan-Nya? Jika di Facebook, blog dan website, selalu dan rajin kita update status, bagaimana pula dengan status diri kita menyambut Ramadhan? 

“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa” (QS Al Baqarah 2:183)

Rasulullah bersabda: “Hai manusia, telah menjelang kepada kalian bulan yang sangat agung yang penuh dengan barokah, yang di dalamnya ada malam yang lebih baik dari seribu bulan, bulan di mana yang Allah telah menjadikan puasa di dalamnya sebagai puasa wajib, qiyamullailnya sunnah, barangsiapa yang pada bulan itu mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu kebaikan, nilainya seperti orang yang melakukan amalan wajib tujuh puluh kali pada bulan lainnya…” (HR. Ibnu Hujaimah, beliau berkata: hadits ini adalah hadits shahih)

Sedar tak sedar hampir beberapa hari lagi Ramadhan Al-Mubarak bakal menjengah. Macam mana dengan persiapan kita menyambut bulan yang melimpah-limpah barakahnya?
            Tatkala manusia disibukkan dengan hal-hal duniawi, pelajar2 dihambat oleh exam, qiuzzes, assignment, presentation dan persatuan2, syaitan telah mengerahkan seluruh daya upaya mereka menutup mata hati kita dari menembusi rahmat dan maghfirah Syahru Ramadhan ini.
            Kita amat perlukan Ramadhan lantaran banyaknya dosa2 kita yang kita galas. Di bulan Taubat inilah, pintu taubat terbuka seluas-luasnya. Jadi, kita mesti bahkan wajib buat beberapa persediaan untuk menyambut tetamu agung ini.
            Kalaulah ada orang tak kira sahabat ke, kawan ke nak datang bilik kita pun kita dah kemas2, sapu2, lipat2 kain baju yang bertimbun2, susun2 buku dan fail yang berterabur, inikan pula tetamu yang sudah pasti datangnya membawa 1001 kerahmatan buat ummat manusia. Jika kita tak bersedia menyambutnya, maka kita bakal tertinggal! Tertinggal dari gerabak menuju ke jalan bahagia yang hakiki! Na’uzubillah.

PERSIAPAN-PERSIAPAN  MENYAMBUT  RAMADHAN 

1. Persiapan Ilmu/Pemahaman (Tsaqafiyah)


2. Persiapan Hati (Nafsiyah)
- banyakkan munajat hati kepada Allah agar dipanjang umur kepada Ramadhan tahun ini, berdoa memiliki hati yang bersih dan segar mengingati Allah. Tidak lupa, kuasai berbagai masalah dalam fiqh puasa.

3. Persiapan Ruhiyah

4. Persiapan Jasmani/Fisik (Jasadiyah)

5. Persiapan Harta/Finansial (Maliyah)

6. Persiapan Agenda Amaliyah
- Diantara amaliyah yang perlu ditekankan adalah qira’atul Qur’an, mempelajari dan menghafalnya serta mengajarkannya, qiyamullail, I’tikaf, shadaqah, memberi makan dan umrah Ramadhan.

RAMADHAN…BULAN KEBERKATAN, BULAN TAUBAT, BULAN JIHAD

Abu Sa'id al-Khudri berkata: Rasulullah saw bersabda, "Barangsiapa yang berpuasa sehari di jalan Allah, Allah akan jauhkan wajahnya dari neraka sejauh 70 tahun perjalanan."[Riwayat Bukhari (2840) dan Muslim (1153)]
“Berapa banyak orang berpuasa, tidak mendapatkan sesuatu pun dari
puasanya kecuali lapar. Dan berapa banyak orang yang shalat malam, tidak
mendapatkan sesuatu pun dari shalatnya melainkan hanya bergadang” [HR Ibnu Majah]

Wahai kaum Muslim! Wahai orang-orang yang lahir dan dibesarkan di lingkungan kalimat La ilaha illallah! Ramadhan akan datang sebentar lagi. Kalau dahulu, Ramadhan itu seringkali berlalu begitu saja, sekarang gunakanlah ia dengan sebaik-baiknya. Jadikanlah ia sebagai alat untuk membebaskan dirimu dari api neraka dengan cara bertaubat, minta ampun, memperbanyak zikir, tahlil (mengucapkan La ilaha illallah), tasbih, tahmid dan membaca Al-Qur'an. Hidupkanlah rumahmu dengan ayat-ayat Allah yang terang. Jauhkan nyanyian yang membinasakan dan melalaikan kamu dari mengingati Allah SWT.


- mula menyimpan duit untuk berinfaq/ bersedekah dibulan ramadhan bukan menyimpan duit untuk berbelanja besar untuk hidangan berbuka puasa sehingga meja dipenuhi juadah.
- persiapkan kesihatan diri agar berjaya menghantar kita ke bulan ramadhan. dengan melatih diri berpuasa di bulan sya'ban sebenarnya melatih jasmani dan rohani kita lebih kuat spy 1Ramadhan ini tidak dilalui dengan lesu, lemah, letih hingga banyak tidur dan tidak larat.Sedangkan pahala2 kebaikan dibulan ramadhan tidak tergantikan oleh bulan2 lain.
- bertaubat, nekad nak isi setiap masa dengan zikrullah dan merindui kedatangan bulan ramadhan mubarak.
-baca, cari, ilmu2 berkaitan dengan Ramadhan, Rajinkan kaki melangkah seminar, kuliyyah or apa2 saja majlis ilmu yang berkenaan Ramadhan untuk meningkat syu'ur berpuasa di bulan Ramadhan. Kadang2 ramai yang tak tahu kehebatan bulan ramadhan menyebabkan ramai yang melaluinya dengan mendapat lapar, dahaga dan lesu semata2.
Sekeping hati yang merindui keberkatan Ramadhan-Mu,
Zizi Azlinda Mohd Yusof.

Comments

Popular posts from this blog

Petanda Suci Selepas Haid & Nifas

Solat & Wuduk Wanita Yang Bermasalah Keputihan

Part 2: Berkenalan dengan 3 Jenis Ubat Pencair Darah yang digunakan di Malaysia kepada Ibu Mengandung dan Selepas Bersalin